Extrusieproces

Injextru Plastics heeft een uitgebreid machinepark met een 40-tal extrusielijnen. Hiermee kunnen we de meest uiteenlopende technische kunststofprofielen extruderen: van kleine (enkele mm) en lichte (enkele gr) tot grote (550 mm) en zware (5,5 kg) profielen.

We zijn gespecialiseerd in kunststofprofielen op maat. De grote verscheidenheid aan machines is dus een must om aan elke eis te kunnen voldoen. Ons machinepark is dan ook uitgerust om de meeste thermoplastische grondstoffen te extruderen.

 

Standaard extrusielijn

Dit is de weergave van een standaard extrusielijn. Onderstaande stappen worden doorlopen bij het extruderen van een plastic profiel. 

De functie van de extruder is het opsmelten van kunststof. We maken hier het onderscheid tussen een hoofdextruder en een co-extruder.

Wat is extrusie?

Bij de extrusie van kunststof wordt vorm gegeven aan een verhit materiaal door het materiaal door een vorm te drukken of te drijven. De kunststof wordt naar voor getransporteerd door middel van een schroef. Tijdens dit proces smelt het granulaat. Een standaardschroef is als volgt opgebouwd:

  • Voedingszone: het transporteren en toevoegen van externe warmte.
  • Compressiezone: het materiaal smelt en neemt in volume af. Dit compenseren we door de schroefdiepte te verkleinen. Zo wordt de smelt samengedrukt, verdicht en getransporteerd.
  • Doseringszone: hier is het materiaal al gesmolten, maar nog geen homogene massa. In de doseringszone van wordt het materiaal getransporteerd, gemengd en gedoseerd. 
Schroef extrusielijn kunststofprofielen

De smelt wordt vervolgens doorheen een matrijs geduwd. De functie van de matrijs is de smelt vorm te geven en ervoor te zorgen dat deze met een gelijke snelheid en correcte wanddikte de vorm verlaat. De matrijs is opgebouwd uit verschillende stukken:

  • Koppelstuk: maakt de verbinding tussen de machine en matrijs.
  • Achterstuk: is het verlengde van het koppelstuk.
  • Voorplatenpakket: afhankelijk van het profieltype wordt de vorm uit meerdere vormplaten opgebouwd. 

Het kaliber (calibre) moet het kunststofprofiel zo snel mogelijk afkoelen en de definitieve vorm geven. Het grove koelwerk gebeurt door de kaliberdelen te koelen met water, het fijne koelwerk door middel van het vacuüm. 

Na het kaliber is de trekkereenheid (haul-off unit) de volgende in de lijn. Bij kunststofextrusie wordt het profiel uit de vorm doorheen het kaliber getrokken. Afhankelijk van het profiel nemen de trekbanden verschillende afmetingen en of vormen aan.

In onze lijnen zijn tal van online nabewerkingen mogelijk. Denk maar aan bedrukken, inrollen, ponsen, boren, frezen, filament invoeren, folie of tape aanbrengen. Lees meer over de speciale bewerkingen.

Tot slot worden de profielen op de lengte afgekort (abbreviation unit), voor het inkorten bieden we verschillende mogelijkheden:

  • Zagen: kan altijd toegepast worden.
  • Snijden: met guillotine of cutter.