Designparameters

In de wereld van extrusie zijn er enkele vuistregels om kunststof extrusie profielen te ontwerpen. Een geoptimaliseerd design zal leiden tot betere functionaliteit, nauwere toleranties, eenvoudigere gereedschappen en betere extrusieparameters. Hierbij houden we ook rekening met kostenefficiëntie. Daarom nemen we telkens elk kunststofprofiel onder de loep met het oog op een optimaal ontwerp. 

Vermijd materiaalklompen

  • Een ongelijke koeling leidt tot interne spanning en, uiteindelijk, kromme profielen.
  • De krimp van het materiaal veroorzaakt onregelmatigheden. Hierdoor zal het profiel niet strak zijn.

Dit kan worden opgelost door kokers toe te voegen.
 

Geoptimaliseerd design technisch profiel kunststof

Symmetrie

Een evenwichtig ontwerp bevordert de vloei in de matrijs. Hierdoor wordt er minder inwendige spanning gecreëerd. Op de afbeelding ziet u dat de linkerafbeelding aan één kant open en aan de andere kant gesloten is. Dit zorgt voor een ongelijke koeling. 

Geoptimaliseerd design technisch profiel kunststof

Inwendige structuren

  • Strakke details kunnen niet gekalibreerd worden.
  • Dit is erg onderhevig aan de zwaartekracht waardoor modelafwijkingen kunnen voorkomen.
  • Inwendige ribben verbonden aan de buitenkant kunnen krimplijnen geven.

De oplossing ligt in het steunen en beperken van de wanddikte. De connectiepunten verspreiden en beperken helpt eveneens.
 

Geoptimaliseerd design technisch profiel kunststof

In- en uitwendige hoeken

Scherpe binnenhoeken zijn extrusietechnisch niet mogelijk. We kunnen wel werken met een uitsparing in plaats van een hoek.

Geoptimaliseerd design technisch profiel kunststof

Decoratieve lijnen

Decoratieve lijnen kunnen ingezet worden om het uitzicht te veranderen of te verbeteren. Hiermee kunnen we onvolkomenheden verbergen en we het profiel beschermen tegen beschadiging. 

Geoptimaliseerd design technisch profiel kunststof

Toleranties

Extrusie is een continu proces. Toleranties moeten dus in acht genomen worden. Kunststofextrusie heeft ruimere toleranties ten opzichte van spuitgieten en aluminiumextrusie. Dat komt omdat speling en lossing nodig zijn in de kaliber tijdens het proces. 

Dit zijn slechts enkele basisregels. Onze experts nemen uw profiel in de ontwerpfase graag verder onder de loep om een extrusie-haalbaar profiel te ontwerpen.